Dia Internacional de les persones amb Diversistat Funcional

Avui dia 3 de desembre és el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. Però que és la diversitat funcional?

D’un temps ençà se sent parlar de diversitat funcional, forma que algunes persones han proposat que substitueixi el terme discapacitat. Quan parlem de diversitat funcional, ens referim a les persones que presenten diferents capacitats a nivell físic, intel·lectual, sensorial i/o per trastorn mental.

Totes les persones funcionem de manera diferent i necessitem l’entorn per poder desenvolupar-nos; alhora, al llarg de la vida anem modificant la nostra manera de funcionar. Les paraules canvien a mesura que canvia el context en el qual vivim. De vegades varia el significat d’una paraula, de vegades canvia la paraula per designar el mateix concepte. Canviar una paraula no fa canviar la realitat, sinó que els canvis en les paraules responen a un canvi de mentalitat, de perspectiva, de manera de percebre-la, o de ganes d’expressar-la de manera diferent o de contribuir a una evolució general de mentalitat que faci transformar-la.

Des de l’APIMA creiem que el més important és l’educació d’una societat respectuosa, inclusiva i solidària que entengui que la discapacitat no defineix a la persona. I, per prendre consciència i promoure una comunicació respectuosa: que inclogui i no exclogui, que generi empatia i ens ajudi en la convivència, volem portar el nostre granet en la sensibilització de la inclusió de persones amb diversitat funcional.

Aqui us deixam un llistat de contes infantils que val la pena conèixer:

Una varita mágica para dulce, és una nena petita sordcega que es diu Dolça, amb orelles de papallona que descobreix el món amb sobre mans i una vareta màgica. És un conte perquè la societat conegui aquesta discapacitat, el bastó vermell i blanc que identifica a persones sordcegues.

Quatre petites cantonades de no res, és un conte molt senzill, però amb un gran missatge d’inclusió, per aprendre a valorar, respectar les diferències i a la fi entre tots trobar la solució. La història ens ensenya que ser diferents a la resta no és un problema i que no cal canviar, si no buscar solucions als problemes que es presenten.

El cassó del Gerard, és un conte amb senzilles il·lustracions d’un nen diferent que viu dia a dia amb les seves dificultats, les seves qualitats i els obstacles que ha d’afrontar dia a dia. Ens ajuda a transmetre valors als nostres fills i filles des de petits que ens ensenya que tots som diferents i que cal ser tolerants amb les peculiaritats de cadascú.

La meva germana Aixa, és una formidable història d’un nen amb la seva germana adoptada i víctima de la guerra, una nena africana a la qual una mina antipersona va amputar-li la cama i va ser adoptada per una família barcelonina.

En Joan és diferent, és un nen autista a qui la seva germana Anna no comprèn, per això els seus pares li organitzen un dia especial perquè entengui com és la vida del seu germà a través de la qual ens permet reflexionar sobre una sèrie de valors essencials per al desenvolupament del caràcter, com la tolerància, la solidaritat i l’esperit del diàleg.

Monstre Rosa, és un conte per entendre el valor de la diferència, una història per entendre la diversitat com a element enriquidor de la nostra societat.

Pepita es especial, és una nena especial que narra una història qüotidiana d’una família divertida que té per objectiu normalitzar la Síndrome de Down, donar-li més visibilitat.

Per acabar volem destacar i agrair la implicació de na Bego (professora d’educació física i psicomotricitat), que durant tota la setmana a portat a terme activitats esportives adaptades, per tal de sensibilitzar i conscienciar a tots els alumnes sobre les discapacitats i el valor essencial que és el respecte a la diferència.

Posted on 3 de desembre de 2021, in Varis. Bookmark the permalink. Comentaris tancats a Dia Internacional de les persones amb Diversistat Funcional.

Comments are closed.